Antidopingpolicy – IF Friskis&Svettis Täby

Dum, dummare, dopad


Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet(RF) följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta vi hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.

IF Friskis&Svettis Täby:

• Ska vara helt fritt från doping

• Bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger

• Arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider och övriga otillåtna preparat enligt Riksidrottsförbundets reglemente

Handlingsplan

Så här gör vi för att undvika doping i vår förening:

Förebyggande

• Informera föreningens funktionärer om gällande antidopingpolicy med planerade åtgärder.

• Informera föreningens funktionärer om Riksidrottsförbundets (RF:s) ”Antidopingfakta”.

• Föreningens funktionärer genomför RF:s kunskapsprov i antidoping på www.rf.se/vaccinera.

• Uppmana föreningens medlemmar att göra Riksidrottsförbundets kunskapsprov på www.rf.se/vaccinera.

• Informera föreningens medlemmar om policyn och handlingsplanen.

• Använder symbolen 100% Ren hårdträning för att visa klubbens hållning.

• Ha en föreläsning om Doping

• Dela ut broschyrer om detta till alla som köper kort som inkluderar gym.

Akut

• Vi har en beredskapsplan för insatser vid misstanke om doping.

 Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

1. Vi vaccinerar oss och 100% ren hårdträning

Vaccinera föreningen är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden. I lokalen hänger ett vaccinationsintyg som visar att föreningen genomfört en Vaccination. Dessutom utbildar vi våra funktionärer i ”100% ren hårdträning- ett antidopingsprogram utformat av STAD – Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem”.

2. Antidopingansvarig

Verksamhetschefen är ytterst ansvarig för antidopingarbetet i föreningen och leder det förebyggande arbetet i föreningen. Till sin hjälp har antidopingansvarige kunniga och erfarna personer från bl. a. Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar.

3. Oanmälda dopingtester

Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna föreningsprov från Riksidrottsförbundet.

4. Vi utbildar alla våra tränare

Alla tränare får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.

5. Vi informerar våra medlemmar

Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformationen i din förening hittar du oftast i en broschyr i föreningens lokal eller på hemsidan.

Tecken på doping

Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig?

Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida (dopingjouren.se) är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits.

Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

Dopingfri verksamhet. Friskis&Svettis vill vara en verksamhet helt
fri från doping. Därför arbetar vi förebyggande mot anabola androgena sterioder
och för en naturlig och hälsosam träning.

Hos Friskis&Svettis tränar människor av väldigt olika skäl. Det kan vara att rehabilitera sig efter en skada, stärka vissa muskler för att undvika belastningsskador eller för att få en starkare och snyggare kropp. Vi välkomnar alla, oavsett vilket motiv man har att träna. Men vi säger nej till den som vill använda sig av otillåtna dopingpreparat.

Under 2010 genomförde vi Riksidrottsförbundets antidopingarbete Vaccination
mot doping. Det innebär att vi aktivt arbetar för en dopingfri verksamhet
enligt en antidopingplan och en beredskapsplan för akuta insatser.

Att vara vaccinerad mot doping innebär också att vi ska och har rätt att
beställa dopingkontroller i våra lokaler. Den som gör sig skyldig vid en sådan
kontroll stängs av från all träning hos oss i minst två år.

Ser du, eller hör, något som liknar användning eller distribution av dopningspreparat på vår anläggning, vänligen ta kontakt med verksamhetschefen.

 

vaccination-mot-doping

  • Öppettider Näsbypark och Kyrkbyn

  • MånTisOnsTorsFreLörSön
    Öppnar06.3006.3006.3006.3006.3008.3009.00
    Stänger22.0022.0022.0022.0019.3018.0020.00
      facebook